keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Lihavan kalliit vaatteet

Pusero 54,95 €
Housut 109,95 €
Kaulahuivi 19,95 €
Takki 109,95 €

Tarkoituksenani oli kirjoittaa pidempikin postaus aiheesta, jota täällä jo hieman sivusin ja josta mainitsin jokin aika sitten englanninkielisessä muoti-/kauneushenkisessä blogissani kirjoitin, mutta First Class Ticketin Emmi ennätti ensin ja hyvä niin, koska hän sanoi kutakuinkin sen, mitä itsekin olisin halunnut sanoa! Emmi sanoi, että meillä ("lihavilla" tai lihavilla) on tyyli, joka ei ole meidän. Uskon, että tämä on monenkin kohdalla niin totta, kun tungetaan vaan itsemme niihin vaatteisiin, jotka nyt sattuu mahtumaan päälle. Suosittelen lukemaan tuon postauksen, sillä siinä on ajattelemisenaihetta itse kullekin!

Joku tuolla Emmin blogissa oli jo avautunut (anonyymisti tietenkin) mm. siitä, miten lihaville on kallista tehdä vaatteita, minkä vuoksi lihavien vaatteetkin maksaisivat enemmän. Miten kuitenkin on mahdollista, että XS-XL koot maksavat täsmälleen saman summan, vaikka siinäkin koon XS ja XL välillä on melko paljon eroa kankaan määrässä? Miksi sitten XXL olisi 20-50 euroa kalliimpi?

Hyvä esimerkki ainakin omaa mielenrauhaani järisyttävistä hinnoista on Zizzin hinnat. Zizzihän on suurinpiirtein ainoa puhtaasti XL-kokoisiin, nuorekkaisiin, muodikkaisiin ja mielikuvituksellisiin* vaatteisiin erikoistunut liike Suomessa. (*Zizziltä löytyy mielestäni ihan kauniita juhlavaatteita, mutta muuten valikoima on lähinnä tummasävyistä telttaa huonoissa materiaaleissa, sekä h*lvetilliset määrät pillihousuja mitä haastavimmista materiaaleista)

En jaksa uskoa, että Suomessa ei olisi enempää kysyntää isommankokoisille vaatteille. Kyllähän meiltäkin lihavia löytyy ja ymmärtääkseni ihan trendikkäitäkin lihavia? Nuoria lihavia, jotka haluaisivat näyttää nuorilta. Ehkä kysyntää ei ole vielä niin paljon kuin Yhdysvalloissa (siellä yli 20-vuotiaista aikuisista 69.2% on ylipainoisia ja 35.9% vaikeasti ylipainoisia, statistiikka tästä) tai Iso-Britanniassa, mutta kyllä kysyntää on enemmänkin kuin yhden ylihinnoitellun ketjuliikkeen verran. 

Ennen uskottelin itselleni, että täytyyhän Zizzin vaatteiden nyt olla laadukkaita tuolla hinnalla, mutta ikävä kyllä omat, joskin vähäiseksi jääneet, kokemukseni ovat osoittaneet toisin. 

Esimerkkitapaus 1: Valkoinen, pitkähihainen t-paita, joka ensivaikutelmalta oli unelmanpehmeä, mutta jo ensimmäisen käytön jälkeen meni aivan täysin muodottomaksi, nukkaantuneeksi räsyksi, joka päällä kehtaa juuri ja juuri nukkua. Lindexistä olisin saanut parempilaatuisen puolta halvemmalla...

Esimerkkitapaus 2: Nk. välikausitakki, harmaa väriltään, hieman vettä hylkivä, varustettu vetoketjulla, sekä neppareilla. Ensimmäisen viikon aikana toisen rintataskun vetoketju jumahtaa pysyvästi kiinni, eikä taskulla tee enää mitään. Pian takista irtoaa yksi neppari kokonaan. Alkuperäinen hinta 79,90€ - onneksi ostin alennuksesta 39,90, niin v*tutti vähemmän.

Esimerkkitapaus 3: "Perusfarkut". Kiva, tummempi sävy, kerrankin malli, jossa EI ole pillilahkeet. Hinta alennuksen jälkeen n. 60 euroa, pehmeä materiaali. Ostin, koska tarvitsin kipeästi farkut. Käyttö on sitten kuitenkin ollut vähän vähäisempää, koska vyötärö edestä sopisi 7. kuulla raskaana olevalle naiselle, kun taas takaa vyötärö on normaali... hankalat istua.

Oma kipukynnykseni farkkujen hinnoissa on n. 40-60 euroa. 40 euron farkkujen odotan kestävän lähes päivittäistä käyttöä ainakin 6 kk, mutta 60 euron farkuilta odotan jo enemmän. Odotan, että 60 eurolla saan farkut, jotka eivät heti jalassa venähdä pussihousuiksi ja jotka eivät hajoa reisistä heti ensimmäisen kuukauden aikana. En halua maksaa satasta farkuista, jotka eivät kuitenkaan kestä edes vuotta. 

En myöskään ole valmis maksamaan tavallisesta trikoopaidasta 55 euroa - en edes, vaikka siinä olisi pöllö. Mielestäni realistinen hinta olisi tuosta puolet, tai max. 30 euroa. Perussadetakkia muistuttavasta takista voisin maksaa saman verran. Kaulahuivista kympin. Jos kyseessä olisi ihana, paksu, pehmeä, näyttävä ja hyvälaatuinen huivi, voisin maksaa 20-30 euroakin.

Suomessa vaatteet ovat keskimäärin kalliita, kun niitä vertaa esim. juuri Yhdysvaltojen tai Iso-Britannian hintoihin. Hyvänä esimerkkinä NewLook, brittiverkkokauppa, josta tuollaisen Zizzin-tyyppisen trikoopuseron saa hintaan 12-30 euroa ja farkut lähtevät hintaan 15-30 euroa. Aionkin kokeilla sieltä tilaamista seuraavaksi, koska en ole halukas maksamaan Yhdysvalloista tuontitulleja, enkä aio enää edes pyörähtää Zizzissä, sillä se tuntuu ajan haaskaukselta. Tilaan myös reippaasti farkkuja Ellokselta, jossa on laadut ja mallit parantuneet viime vuosien aikana huimasti. 

Olisipa silti mukavaa, jos olisi ihan fyysisiäkin kauppoja, joissa voisi silloin tällöin käydä sovittelemassa ja shoppailemassa... mutta ikävä kyllä tarjonta sillä saralla on todella vähäistä. Kuten jo mainitsinkin, nekin kaupat, jotka myyvät isompia kokoja, tunkevat yleensä nuo vaatteet jonnekin kaupan perälle pariin rekkiin - yleensä ilman minkäänlaisia stailausesimerkkejä tai mitään muutakaan. PLÄÄH!

Mainittakoon vielä, että vaikka kylpisin rahassa, en silti ole tyyppiä, joka haluaisi investoida farkkuihin 100 euroa!

10 kommenttia:

  1. Mä kun löysin Yoursin/New Lookin valikoiman niin en ole juurikaan Suomikaupoissa shoppaillut. Ehkä juuri jotain toppia mutta mitään erityisen kallista en. Nytkin kun oli kaverin häät ja metsästin boleroa, niin Zizzistä löytyi kyllä kiva mutta mun pihiluonne ei suostunut maksamaan 80EUR bolerosta, varsinkin kun olin Yoursin valikoimsta löytänyt sopivan 18.50EUR hinnalla.

    Muutenkin tuntuu että ulkomaisissa kaupoissa otetaan enempi huomioon pluskokolaisten erilaiset vartalot. Ja mitä tulee vielä vaatteiden laatuun, niin no, toiset nukkaantuvat helpommin kuin toiset muttei silti niin pahasti etteikö käyttää voisi. Mutta esim. mulla on kohta 3v. vanha mekko joka on kuin uusi. Ja maksoin siitä 29,50EUR.

    Yhdysvalloista en ole itsekään uskaltanut vielä lähteä tilaamaan kun ne tullit, mutta ehkä vielä joskus. Ainakin eräät legginssit kiinnostaisi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. New Lookia mulle nyt on sen verran jo moni suositellut, että taidan ihan tosissaan pistää sinne tilausta budjetin salliessa!

      Poista
  2. Mistä hemmetistä johtuu,että isoille tytöille ei tehdä kuin pillilahkeisia housuja??? Ainoa toinen vaihtoehto on täysin suorat,löllöt housut.Jos on niin kuin minä,eli persevä ja reitevä,mutta kuitenkin selvä vyötärö,eli siis päärynä vartalo,ei sovi pillihousut vaan tasapainottamaan mittasuhteita pitäisi saa leveneviä lahkeita.Tikkujalkaselle omenalle sopii kyllä pillihousut esim.ison tunikan kanssa. Zizzi on tosiaan ylihinnoitellut itsensä.Ainoat asiat sieltä olen ostanut alennuksesta.Eikä sielläkään vaatteiden mallit kovin monesti ole järkevästi suunniteltuja huomioon ottaen isommat mittasuhteet..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Facebookista, Zizzi suomen sivulta tämä (kun tuumin, että kuvan pillihousut - toiset vielä reisistä pussilla olevat, eivät sovi oikein päärynävartaloiselle): "Päärynävartaloinen voi jopa korostaa lanteitaan (ja siroa ylävartaloa) ja käyttää tällaisten housujen kanssa lyhyttä tyköistuvaa paitaa tai laittaa paidan jopa housujen sisään (2)! Toinen vaihtoehto on laittaa mustien pillien kanssa pidempi pusero (1), pitää vain huolen, ettei se lopu juuri siihen lantion leveimpään kohtaan. Mustat housut ja räväkämmät yläosat ovat ihanteellisia vaihtoehto heille, jotka haluavat hieman häivyttää alaosaa Ja muistakaa naiset, we looove curves Ollaan ylpeitä jokaisesta kurvista eikä piilotella!"

      Henkilökohtaisesti yritän tasapainottaa vartaloani sen sijaan, että koittaisin hakea vielä enemmän huomiota lanteilleni...

      Poista
  3. Asos Curvea suosittelen myös! Ei postikuluja eikä tulleja.

    VastaaPoista
  4. Mulla on myös hieman pettyneitä kokemuksia zizzistä. Ostin sieltä tosi kivan paidan männä kesänä joka oli kalliimpi, mutta ajattelin että se on laadukas ja kestävä. Mistästä hulluja, kahden käyttökerran jälkeen paidan etumus oli täynnä nyppyä ja näytti siltä kuin olisin käyttänyt sitä jo vuoden. Menin kauppaan kuitin kanssa aikeinani palauttaa paita, mutta eiiii... Siellä myyjä iloisesti vastaa, että tälläset paidat kuule nyppyyntyy ja niille täytyy vaan näyttää nyppyleikkuria, että meneppäs Prismaan ja osta sellainen, heippa! No, luonnollisesti se on edelleenkin hankkimatta ja paita on rumasti nyppyinen. Minusta Zizzillä on pahasti mennyt yli hintojen kanssa, ei ole mitään järkeä maksaa perus trikoopaidasta 50-70 euroa. Tai jos paidassa on joku kuvio/ kimalletta, niin hinta pomppaa jo 90 euroon. Huh huh. Toki sieltä saa aina todella hyvää asiakaspalvelua, mutta se ei kata edes osaa siitä kiskurihinnasta :D

    -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huhuh :D Kivat "vinkit" :P Oon myös yleensä (ne harvat kerrat kun olen Zizzissä käynyt) saanut hyvää palvelua, mutta toisaalta myös sellaista, että myyjät ovat kehuneet jos jonkinnäköistä retkua päälläni, vaikka ne omaan silmääni näyttivätkin ihan hirvittäviltä :D

      Poista
  5. Myöskin "Forever 21"in plus size-osastolla on (mielestäni) kivoja juttuja!

    -uusi lukija-

    VastaaPoista
  6. Kuulostaahan nuo hinnat aika kovilta. Mutta pakko sanoa, kun olen tässä ihan tällaisen pienimuotoisen vaatebisneksen mahdollisuutta suunnitellut ja tutkaillut kankaiden ym hintoja ja miettinyt hinnoittelua, että jos ketjulla on tarjolla vaatetta koosta XS kokoon XL, voidaan vaatteille laittaa keskimääräinen hinta joka tasottuu kun kaikkia kokoja myydään. Jos taas myynnissä on pelkkää XL:stä ylöspäin, joka ikiseen vaatekappaleeseen menee se maksimimäärä kangasta, joten ei ole ihme jos hinnatkin on väkisin isommat. Vaikka tympeältähän se tietysti tuntuu.

    VastaaPoista